Orion blog‎ > ‎

Schoolfoto - Jenny de Leth

Geplaatst 5 apr. 2016 08:22 door Jelka Bröcheler
In Brenda haar babyboek prijken 10 mooie pasfoto's en zie je haar als het ware opgroeien.

De eerste foto's
De eerste foto is gemaakt toen ze 1 jaar was; een klein proppie en heel rustig van karakter, zo'n kind waarvan je er tien kan hebben.
De tweede foto is gemaakt op de peuterspeelzaal en toen was ze net 2 jaar geworden; van dat rustige kindje van een jaar geleden was niets meer over en ik heb de peuterspeelzaal op mijn knieen gesmeekt of ze haar alsjeblieft wilde aannemen omdat ze zó enorm toe was aan contact met andere kinderen en ik aan een paar rustige uurtjes voor mezelf om bij te tanken.

De derde foto is ook van de peuterspeelzaal en eindelijk kon ze 2 staartjes in die als dunne muizenstaarten langs haar hoofd hangen want ze heeft hetzelfde slappe haar als ik heb.

De vierde foto is de eerste van de kleuterschool en wat had ze het daar leuk met al die kinderen in de klas! De poppenhoek was favoriet net zoals de zandtafel en de zandbak.

Op de vijfde foto heeft ze een korte bob in haar haren met een truttige pony en voor het eerst een bril en het is ook de laatste foto waarop haar gezichtje nog gaaf is en ons leven nog heel normaal maar dat wisten we natuurlijk allemaal nog niet en gelukkig maar denk ik nu.

De zesde foto is afschuwelijk; vetgemest in het jaar revalidatiecentrum, een bril die te klein geworden is en alles hangt schots en scheef. Ook geeft deze foto een duidelijke scheiding tussen de oude foto's en de foto's die nog zullen volgen.

Oefenen
Met heel veel oefenen omdat ze haar natuurlijke rem op stoppen met eten was kwijtgeraakt en veel samen delen in plaats van alles alleen op eten kreeg ze haar tengere figuurtje van voor de operatie weer terug en op de zevende foto straalt een lieve kleuter met twee prachtige volle staarten, een mooie nieuwe bril en een scheef hoofd naar alles behalve naar de fotograaf maar het is een superleuke foto.

Met acht jaar werd de schoolfoto voor de eerste keer op de Mytylschool ver ver weg gemaakt en werden haar haren de avond er voor met veel geduld ingevlochten zodat ze op de dag zelf prachtige golfjes zou hebben en met de belofte om vrolijk te lachen mocht ze voor één keer haar o zo verfoeide bril af.
Na zes spannende weken kreeg ik een foto te zien waarop ze stik chagerijnig in de camera kijkt en baalde ik als een stekker.

Met negen jaar had ze weer een korte bob in haar haren maar nu zonder pony en het maakte haar opeens een stuk ouder en lachend kijkt ze in de camera en trots werd er ook een mooie afdruk in de gang opgehangen zo mooi vond ik hem.

De foto van vorig jaar was niet echt je van het; het roosje in haar haren dat 's morgens nog zo mooi had geleken zat nu als een pukkel op haar hoofd en met een grimas kijkt ze de camera in terwijl haar trui opgepropt zit. Wat is dit nou voor een rare foto vroeg ik en ze zei dat het niet haar schuld was maar dat de fotograaf al af had gedrukt voordat ze goed en wel zat, zucht...

Hulpfotograaf
Dit jaar werden er hulpouders gevraagd en dat wilde ik wel en ik gaf me op voor de donderdag.
Wat een feest toen bleek dat de klas van Brenda ook op donderdag de schoolfoto kreeg en het was helemaal juichen toen ik ook nog eens haar klas mocht begeleiden!

Omdat de laatste drie foto's wel erg rood waren kozen we dit keer voor iets roze en het werd haar galajurk met spaghettibandjes; veels te koud natuurlijk dus hup een grijze bolero erover heen want de roze zat in de was.Haar haren deed ik in een staart toen ze naar school ging met vier vlechtjes bij haar pony.
Met in een tas een borstel en een bus haarlak ging ik naar school en toen het de beurt van Brenda was ging ik tien minuten te vroeg naar haar klas en nam haar mee naar de gang.

Aan de muur
Ik deed haar haren los en de vlechtjes eruit en borstelde het door en er zat een hele lichte slag in haar haren en snel plamuurde ik het vast met haarlak.
De bolero werd uitgetrokken en haar prachtige galajurk kwam tevoorschijn.
Bij de fotograaf sloeg ze haar benen over elkaar, handen op haar knieen en toverde ze een prachtige glimlach te voorschijn.
Een week later kwam ze thuis met een prachtige pasfoto en hij is zo mooi dat ik er meteen weer één extra heb bij besteld voor in de gang aan de muur!

Elf mooie schoolfoto's...dat er nog maar heel veel mooie pasfoto's mogen volgen!

Jenny de Leth
Comments