Orion blog‎ > ‎

Het leeftijdsverschil in haar - Jenny de Leth

Geplaatst 2 dec. 2017 22:47 door Jelka Bröcheler
Een puber van bijna 13 hebben met het uiterlijk dat daarbij hoort maar emotioneel op de leeftijd van een jaar of 8 zit is vaak moeilijk maar soms ook erg grappig zoals nu met de feestdagen en haar verjaardag in zicht.
Want dan merk je pas duidelijk het verschil.

Brult ze hier in haar puberdriftbuien de verf van de muren; zodra ik het voorleesboekje van Jip en Janneke en Sinterklaas tevoorschijn tover ligt er een zielsgelukkig kindje in haar bed die uit de honderden knuffels in haar bed de meest favoriete pakt en ze tegen zich aandrukt en zich met een gelukzalige glimlach mee laat voeren in het verhaa
l.

En ik mag ook vooral niet vergeten de tekeningen te laten zien die bij het desbetreffende hoofdstuk horen want "mama denk er nou toch eens een keertje aan want ik wil de plaatjes ook zien ! 

Krijgen we geregeld van onze puber te horen hoe gemeen het wel niet is dat IEDEREEN een mobiel heeft en zij niet; toen ik vertelde dat ik vanaf dit jaar wel een beetje klaar was met de hele huiskamer te gaan versieren voor Sinterklaas vroeg ze beteuterd of ik dan wel de kussentjes met de vrolijke zwarte pietjes op de bank neer zou leggen...

Wordt ze hé-le-maal gek van die stomme kerstmuziek van mij het hele jaar door maar zingt gelukzalig mee in de auto met Sinterklaasliedjes van Ernst en Bobbie.

Kijkt ze alleen nog maar Nickelodeon omdat pubers dat nu eenmaal doen en daar de coolste series op te vinden zijn aldus mijn pubertje; maar zitten we wel in de bioscoop tussen de kleuters en 8 jarigen omdat we "dus echt niet!"ons jaarlijks uitje naar de nieuwe Sinterklaasfilm over mogen slaan.
Baalt de puber in haar dat haar kerstcadeau al gekocht is en op zolder staat en verzucht de 8 jarige in haar hoe oneerlijk het allemaal niet is dat het niet nu al kerst is.

Wilt ze make up op en de mooiste en coolste kleren aan zoals dat hoort bij een 13 jarige maar zit al 3 maanden van te voren te bedenken wie ze de klassen mee rond gaat nemen op haar verjaardag en wie ze zal uitnodigen op haar kinderfeestje.

Heeft ze haar eerste vriendje al "gedumpt" en is de volgende al in zicht en razen al de heftige puberemoties die daarbij horen door haar lichaam; toen ik vertelde dat ze zondag dan voor één keertje haar schoen mocht zetten brak er een glimlach door op haar gezicht zo groot als ik die nog nooit heb gezien en keken twee stralende ogen me aan terwijl ze het blij aan haar hondje en beste vriend Kyona ging vertellen.

Soms is het verwarrend dat leeftijdsverschil in haar maar deze maand vind ik het alleen maar grappig en geniet ik er echt van!

Jenny de Leth
Comments