Orion blog‎ > ‎

Fietstocht Team Speciaal Voor - dag 2 door Cees Blij

Geplaatst 14 jun. 2017 02:39 door Jelka BröchelerEerst even over de eerste avond. We hebben na het eten een film gekeken. De inhoud was niet helemaal overeenkomstig het huidige jaargetijde, maar spannend was ie wel. Het vertelde het verhaal van een moordzuchtige Sinterklaas. Lekker griezelen gecombineerd met lichamelijke uitputting bleek midden in de nacht een ideale combinatie voor luid in hun droom gillende kinderen. Ondertussen probeerde meester George Thomas met zijn gesnurk het aantal decibellen in een slaapzaal te verbreken. Sommige leerlingen sliepen ondanks dit alles toch de slaap der rechtvaardigen.

’s Ochtends om 6 uur stonden de eerste leerkrachten al weer naast hun luchtbed, ondanks 3 uur slaap. Bij een kop koffie van Hans Wierda, waarin de lepeltjes krom trokken van de sterkte, kwamen de levenskrachten weer naar boven. Na een simpel doch voedzaam ontbijt stonden alle fietsers om half 10 klaar om naar Schagen te fietsen.
We hadden besloten om met twee groepjes te gaan fietsen. Meesters Hans en George met Shauquille, Morinyo, Roche en Luca als eerste groep en juffrouw Laurien, meesters Frank en Cees met Santoshi, Luke en Boaz als tweede team, met een wat rustiger tempo.
Deze dag hield al vanaf de start een belofte in zich. De wind was flink in kracht afgenomen en de zon liet zich vanaf het begin zien. Ondanks dat de nacht kort was geweest zat de stemming er goed in.

We wisten niet dat Noord-Holland zo mooi is. De twee groepjes wielrijders reden afwisselend tussen weilanden en duinranden met zandverstuivingen, bollenvelden en stukjes bos met naaldbomen met naakte stammen en bladderend schors. De weg lag daar bezaaid met dennenappels. Frank en Cees hadden de dag ervoor al de karakteristieke wielrenafscheidingen op onderarm en -been gekweekt, daar kwam deze dag een nieuwe laag bij. Om verbranden te voorkomen smeerden we meerdere malen met factor 50. Maar dit gold ook voor de anderen met een donkere huid.

De tocht ging via Egmond naar Bergen en vervolgens naar Schoorl, waar geluncht werd op camping Bregman. Op het terrein zelf konden we aan mooie picknicktafels de broodjes en het drinken nuttigen. Groep 1 vertrok op het moment dat groep 2 het terrein opreed. Tijdens de korte ontmoeting bleek dat de sfeer in beide groepjes uitstekend was en dat iedereen het goed kon volhouden. Om half twee ging ook de tweede ploeg weer verder. Wat volgde was wel het mooiste stuk van deze etappe, op een oude dijk, zeker 5 meter boven het omringende land ging het naar Warmenhuizen, Tuitjehorn en Dirkshorn. Lichte cumuluswolken voorkwamen dat er een geheel blauwe hemel boven ons stond, maar de temperatuur liep wel op tot zo’n 23°.

Rond 3 uur waren we bij het scoutinghuis in Schagen. Dit gebouw komt niet in aanmerking voor een beoordeling van Rob Geus, maar voor een stel uitgeputte fietsers voldoet het wel. We slepen twee tafels naar buiten en nuttigen later daar een heerlijke pasta met pesto, rucola en kip. Deze maaltijd werd ons ten tweede male aangeboden door de lieflijke Jasmijn en haar duvelstoejager Sietse. Jammer genoeg vonden onze Surinaamse Nederlanders het Tata-eten, ondanks de stukken kip. Het betrof hier echter een serieuze sportmaaltijd met veel koolhydraten.

Als klapstuk van de dag stond er een bezoek aan het plaatselijke zwembad op het programma. Heerlijk vond iedereen dit en heel verfrissend. Als uitgelaten dolfijnen spartelen leerlingen en begeleiders in het ruime zwembad, waar we ook met z’n allen de grote glijbaan beproefden.
Eenmaal thuis van het zwemmen was de behoefte aan slaap om de verloren energie aan te vullen groot onder de leerlingen en meester George rond half 11 was het, behalve de uithalen van George stil in de slaapzaal.

Santoshi slaapt deze nacht met Laurien en Jasmijn bij de ouders van Laurien. Zo kan zij ook een goede en lange nacht in een echt bed maken, voordat morgen de monsteretappe aanbreekt, ook wel de koninginnenrit genoemd, van Schagen naar Almere.

Morgen hoort u het, gaan we het redden, drinken we genoeg, hoe houdt het materiaal zich, willen we voor elkaar werken, Kortom een cliffhanger van jewelste.

Cees Blij
Comments