Orion blog‎ > ‎

Fietstocht Team Speciaal Voor - dag 1 door Cees Blij

Geplaatst 14 jun. 2017 02:35 door Jelka Bröcheler

Iets later dan in de planning stond vertrokken we vanochtend om half 11 vanaf de Orion locatie Zuidoost. Uitgezwaaid door ouders en collega’s en voor het oog van de filmcamera van RTV-Noord-Holland vertrok een peloton van 8 leerlingen en 5 collega’s voor een sponsortocht van 4 dagen door Noord-Holland en Flevoland. Terwijl we ons op onze carbon, aluminium en stalen rossen hezen, voelden we wat druppels op ons neerdalen. Toen we naar boven keken ontwaarden we daar een helder blauwe hemel met hier en daar een schapenwolkje. Nadere inspectie leerde dat het Waterlanders van ouders waren, die het moeilijk hadden met een scheiding voor 4 dagen van hun lieverdjes. Om te voorkomen dat we verder nat werden zetten we er flink de vaart in. Dat hebben we geweten. Bij de afrit van de fietsbrug over Weespertrekvaart moest Joshua onverwacht remmen om niet met zijn voorganger in botsing te komen. Hij deed dit echter alleen met de voorrem hierbij blokkeerde zijn voorwiel en sloeg hij over het voorwiel van de fiets. Hij belandde met zijn pols op straat en die knapte als een luciferhoutje. Zijn gezicht kwam ook onzacht in aanraking met het wegdek, maar dat leverde slechts een lichte schaafwond op. Nog geen 10 minuten later was de ambulance ter plekke gearriveerd.

Joshua bleek een bikkelharde en met hulp van zijn medefietsers kreeg hij zelfs af en toe een glimlach op zijn gezicht.

Het ambulancepersoneel was goed getraind in het omgaan met deze situatie en zij stelden Joshua gerust, ondertussen legden ze een infuus aan, waardoor hij ook chemisch gekalmeerd raakte. Jasmijn vergezelde Joshua vervolgens naar het ziekenhuis.
Enigszins aangeslagen vervolgden we onze weg, hoewel we eigenlijk nog vrijwel geen meters in de benen hadden.
Via Diemen en langs het Amsterdam-Rijnkanaal kwamen we bij de bruggen naar Noord. Dat was even buffelen en vervolgens landelijk Noord in. Het zag ons al snel groen voor de ogen. Vanuit de weilanden werden we aangestaard door bruine koeienogen, die ons enigszins meewarig leken na te kijken. Ondertussen begonnen we goed op stoom te komen, alleen stond de wind op kop wat de zwaarte van de tocht flink beïnvloedde. Langzaamaan zagen Santoshi en Cees de rest van het peloton een steeds grotere voorsprong nemen, wat gezien de lengte van Santoshi’s benen niet onlogisch is. Het was trouwens een schitterend gezicht om de blauwe karavaan door de landerijen te zien voortglijden.

In plaats van naar Broek in Waterland, wat het eerste deel van het peloton deed, reden Santoshi en Cees langs het Noord-Hollandskanaal richting Purmerend. Bij Ilpendam pakten zij het pontje en verder ging het door de weilanden richting het Twiske. Meester Paul stond met zijn motor langs de weg aan te moedigen. Door deze manoeuvre waren ze als eerste bij de afgesproken plek. Daar wachtte de filmploeg van RTV-NH voor nieuwe opnames, nu van het rijdende peloton, vanuit de auto.

Terwijl we verder fietsen begonnen een aantal fietsers, waaronder Roche en meester George, te klagen dat ze honger kregen. De fourageplek was echter nog een stukje weg. Dit leidde tenslotte bij Roche tot pittige krampaanvallen. Rekken en strekken en veel drinken mochten vrijwel niet meer baten. Dit ging op en af tot we dan eindelijk bij de eetbus waren. Meester Sietse van OC-West verblijdde de hele meute op broodjes en croissants, dat als Zweeds wittebrood in de laatste oorlogsdagen, door de fietsers in ontvangst werd genomen.
Deze pauze deed iedereen goed, ook de volwassenen verwelkomden deze pauze. Om half 4 gingen we op weg voor het laatste stuk naar Assendelft. Rond 5 uur reden we het terrein op van de Wilde Wacht, het scoutinghuis waar we zullen overnachten.
Iedereen hielp vervolgens mee de bagage uit de bus te laden en de slaapzaal in gereedheid te brengen.
Na een warme douche was het tijd om even te chillen en de indrukken van de dag te verwerken.
Jasmijn, onze sterrenkok, zorgde ondertussen voor de bereiding van een heerlijke kip curry, zodat we ook van binnen weer warm werden.
Inmiddels is het 8 uur en gaat zo het avondprogramma beginnen.
Hiermee komt een einde aan de eerste blog van de fietstocht. Santoshi, Luca, Shauquille, Luke, Roche, Morinyo, Boaz hebben zich kranig geweerd en daarbij fietsen ze nu ook voor Joshua, onze onfortuinlijke afvaller. Die we hierbij het beste toewensen en waarvan we hopen dat hij donderdagmiddag bij onze terugkeer aanwezig kan zijn.

Cees Blij

Comments