Orion blog‎ > ‎

Daar ga ik dan - Fred Vermeulen

Geplaatst 28 jan. 2016 01:34 door Jelka Bröcheler   [ 28 jan. 2016 01:35 bijgewerkt ]


Waarom o waarom?
Gedreven door medestudenten van de opleiding schrijf ik dan mijn eerste blog over mijn ervaringen tijdens de opleiding voor de Master SEN opleiding. Waarom heb ik dit eigenlijk gedaan?  Toch gevoelig voor de aanmoediging van mijn medestudenten. Waarom  begonnen met deze opleiding? Allereerst  gewoon praktisch. Ik heb mij aangemeld voor het lerarenregister en het is de bedoeling dat je blijft scholen. Dan ook maar wat nuttigs doen waar je ook wat mee kunt. En dat blijkt wel. 

Het kriebelt
Ik geef les op het Orion College West, veel aan cluster 3 en 4 leerlingen. Dan kom je in aanraking met beperkingen van jezelf. Soms lijkt het of je de leerlingen eerder van je afstoot dan dat je ze verder helpt (voor je gevoel dan). Maar dan kriebelt het steeds verder. Er is uit deze ouwe bok nog wel wat te halen wat betreft goed onderwijs. Dus maar door werken dan. 

Dialoog wordt monoloog
Het eerste trimester is voorbij en als resultaat hebben wij allen een paper moeten schrijven. Waarover? Dialogen! Nou denk je wellicht: 'En wat is er nou te leren over dialogen?' Tenminste dat dacht ik... Totdat ik in de literatuur dook. C'est le ton qui fait la musique: er zijn zeer veel manieren om een dialoog te voeren. En het is wel het moeilijkst met een puber. Ik betrap mij erop dat ik meestal meer aan het woord ben dan de leerling waar ik de dialoog mee voer. Dus in werkelijkheid een monoloog dus…  En daar schijnen wij leerkrachten erg goed in te zijn. Dus veel lezen en te weten zien te komen.  Schrijven en schrappen en dan… Met knikkende knieën en klotsende oksels heb ik een week voor de kerstvakantie mijn allereerst paper ingeleverd.

KerstMIS
Met een gerust gevoel ging ik, dacht ik, de kerstvakantie in. Mis!! Twee dagen voor Kerstmis kwam er een mail van de docent:  Werkstuk niet goed, je bent niet door de quickscan gekomen. Hier  een aantal voorstellen tot wijziging.  En daar kwam toch een waslijst uit tevoorschijn.  Mijn eerste gedachte was : Stoppen met die bende! Waar ben je aan begonnen, je kunt je vrije tijd beter gebruiken!

Maar na een aantal dagen begon het toch weer te kriebelen. Wat kan ik snel aanpakken? En voor ik het wist was ik weer een hele dag bezig met herschrijven. Nu is het nieuwe jaar begonnen en ik heb nog niets terug gehad. Zou het nu wel goed zijn?

Ik laat het jullie de volgende keer weten.

Fred Vermeulen

Comments