Wethouder start bouw natuurspeeltuin Van Koetsveldschool

Geplaatst 27 okt. 2016 05:30 door Jelka Bröcheler

Een natuurspeeltuin midden in Amsterdam? De Van Koetsveldschool krijgt het! Op vrijdag 28 oktober van 12.00-12.30 uur zal wethouder Kukenheim namens de gemeente de officiële start van de verbouwing verrichten. Het is het eerste schoolplein dat dankzij de subsidie van de gemeente, in het kader van het project Impuls Schoolpleinen Amsterdam, aangepakt wordt.

Directeur Camille van Ruth: “Juist onze zeer moeilijk lerende kinderen hebben uitdaging nodig die hen motiveert om te leren, omdat leren voor hen zo moeilijk is. We willen hen laten voelen, ervaren en verbazen. Daarbij willen wij onze leerlingen niet alleen goed onderwijs bieden, maar hen ook een gezonde levensstijl bijbrengen.”


Natuurspeelplein Het Koets Veld

We willen kinderen laten klimmen, klauteren, rollen, springen, slepen, beleven, vies worden, bouwen, voelen, stapelen, wroeten, scharrelen, met water spelen en verbazen. Kinderen bouwen zo aan zelfvertrouwen, bewegen meer, leren omgaan met risico’s en maken spelenderwijs kennis met de natuur. Bovendien stimuleert het spel, wat in een natuurlijk vormgegeven buitenruimte ontstaat, de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen kunnen zich terugtrekken of verstoppen en er is ruimte voor individueel spelen en veel aanleiding tot samenwerken en groepsspel. Uit onderzoek blijkt dat kinderen (met name de jongens), na het buitenspelen, rustiger in de klas terugkomen en zich beter kunnen concentreren.


Vereende krachten

Zo’n speeltuin kost natuurlijk erg veel geld. Het team, de ouders en de leerlingen hebben van alles gedaan om geld bijeen te sprokkelen om dit voor elkaar te krijgen. Een sponsorloop, een loterij, een rommelmarkt, crowd funding, heel veel brieven aan allerlei instanties, … alles is uit de kast getrokken. Helaas waren ze er toen nog niet. Gelukkig wilde de gemeente het plein subsidiëren.


Comments