Orion in Trouw

Geplaatst 13 nov. 2014 07:37 door Jelka Bröcheler   [ 14 nov. 2014 06:05 bijgewerkt ]
Gisteren kwam journaliste Germieke Smits van Trouw een kijkje nemen tijdens de social media les van Sharon Berkhout - leerkracht op het Orion College Beijerlandstraat. 

Sinds Merijn Bartman en Cor de Ruiter hebben meegewerkt aan het onderzoek van Kennisnet is er gelukkig veel aandacht voor lesmateriaal voor licht verstandelijk beperkte leerlingen. Voor hen is er nu geen passend lesmateriaal en dat is hard nodig!

In het artikel is onder meer dit te lezen:

<start citaat Trouw dd 13-11-2014>

“Alleen als je iemand in het echt gezien hebt kun je dat vriendschapsverzoek vertrouwen. Dan pas mag je diegene toevoegen. Snappen jullie dat?” Juf Sharon Berkhout (26) geeft les over social media aan licht verstandelijk beperkte kinderen op het Orion College Beijerlandstraat in Amsterdam. “Jahaa, okee,” roepen de zeven leerlingen in koor. 

Er is veel aandacht voor social media op het Orion College, en dat blijkt nodig te zijn. Jongeren met een licht verstandelijke beperking blijken extra kwetsbaar op social media, stelde stichting Kennisnet deze week in een rapport. Hierin wordt geconcludeerd dat bijna 80% van de problemen van deze jongeren verband hebben met hun social media gebruik. Begeleiders en hulpverleners maken zich ernstig zorgen en zijn geschrokken van schrijnende situaties, blijkt uit het rapport. Ook vinden de experts dat er lesmateriaal op niveau moet komen.  

Juf Berkhout weet er alles van. “Het ergste wat ik mee maakte was dat een leerling van ons  per ongeluk een filmpje bekeek over bikinilijn waxen. Ik zei dat hij zulke filmpjes moet wegklikken als en het moet vertellen aan de juf of zijn ouders.” Ze herkent dat ‘LVB-jongeren’ extra kwetsbaar zijn voor social media. “Ze kunnen fantasie moeilijk scheiden van de werkelijkheid. Ook zijn ze makkelijker te verleiden om iemand zelf te pesten op social media of ze worden zelf gepest.” Doordat er geen geschikt lesmateriaal is heeft Berkhout zelf van alles bij elkaar geschraapt. Ze gebruikt in de lessen de site ‘kenjevrienden.nu’. Daar wordt in een filmpje door een politieagent uitgelegd dat je niet zeker weet wie echt is op social media. 

Leerling Malik Sondaar (14) heeft het begrepen: “Als je mensen niet kent, moet je niet op accepteren drukken!” De leerlingen maken op een iPad een quiz die Berkhout zelf heeft gemaakt. Doel is om te herkennen wat reclame is en wat niet. Ook moeten de leerlingen een foto van zichzelf maken en daarna bewerken. “Zie je hoe makkelijk dat gaat? Je kunt niet erop vertrouwen dat een foto echt is,” zegt Berkhout. 

Ook zegt ze tegen de kinderen dat ze geen foto van zichzelf in een zwembroek op internet moeten zetten. “Je moet kijken of je de foto er altijd op wil houden,” zegt Kevin Uleman  (12).

<einde citaat Trouw dd 13-11-2014>

Comments