Actueel alle berichten


Gerhardschool weer excellent!

Geplaatst 20 jan. 2020 05:51 door Jelka Bröcheler   [ 20 jan. 2020 05:53 bijgewerkt ]


De Gerhardschool heeft een verlenging gekregen van het predicaat Excellente school. De predicaten worden door een speciale jury uitgereikt aan scholen die onderwijs bieden van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheiden van andere goede scholen doordat ze uitblinken in een specifiek profiel. Van 2016 t/m 2019 was de Gerhardschool al in het bezit van het predicaat. En nu mag de Gerhardschool zich een Excellente School blijven noemen in de jaren 2020, 2021 en 2022.

In het rapport schrijft de jury:
'De jury is onder de indruk van e gedrevenheid van het schoolteam om tot het uiterste te gaan om leerlingen van de Gerhardschool zo te ondersteunen dat zij met plezier naar school gaan, nauw betrokken worden bij hun eigen onderwijsproces en daarbij goede en bestendige resultaten boeken. De wijze waarop dit bereikt wordt, getuigt van een groot inzicht in wat de leerlingen nodig hebben en een hoge graad van professionaliteit en doorzettingsvermogen.'  

Excellente school
Excellente scholen zijn een voorbeeld voor andere scholen. Zij dagen andere scholen uit om de lat ook hoog te leggen en dit predicaat te bemachtigen. Scholen die door de Inspectie van het Onderwijs als ‘goed’ zijn beoordeeld (circa 15% van alle scholen in Nederland) kunnen het predicaat verkrijgen door zich aan te melden bij de jury van onderwijsexperts. De jury beslist vervolgens welke scholen het predicaat Excellent verkrijgen op basis van analyse, aangeleverde stukken, gesprekken met leerlingen en ouders, een presentatie van de school en observaties in de praktijk. Momenteel zijn in heel Nederland 190 scholen Excellent - 54 in het primair onderwijs, 116 in het voortgezet onderwijs en 20 in het speciaal onderwijs.

We zijn ontzettend trots op alle leerlingen, ouders en het team van de Gerhardschool!

#ookhetspeciaalonderwijs

Geplaatst 5 nov. 2019 22:30 door Jelka BröchelerVandaag staken wij! En dat niet alleen: we vragen extra aandacht voor het speciaal onderwijs. 

Overleden oud-directeur Van Detschool - Janna van der Schuyt

Geplaatst 2 okt. 2019 08:50 door Jelka Bröcheler   [ 18 dec. 2019 07:25 bijgewerkt door Camille van Ruth ]Op 2 oktober 2019 bereikte ons het verdrietige bericht dat Janna van der Schuyt, voormalig directeur van de Van Detschool, is overleden.


Janna is vanaf augustus 2002 als directeur werkzaam geweest bij Stichting Orion en heeft zich vele jaren als toegewijd directeur ingezet voor de leerlingen, ouders en medewerkers van de Van Detschool. Daarnaast heeft zij ook op andere scholen van de stichting diverse interim werkzaamheden gedaan.

Janna heeft jarenlang bijgedragen aan het directieteam van Orion, aan het overleg van de landelijke Pedologisch Instituutscholen, het Consortium PI-7 en nog vele andere werkgroepen en ontwikkelgroepen ter bevordering van het speciale kind en het speciaal onderwijs.


Janna is slechts 66 jaar geworden en is meer dan 40 jaar werkzaam geweest in het onderwijs. Wij herinneren ons haar als een warme vrouw en toegewijde collega.
Vacature management assistente

Geplaatst 16 sep. 2019 03:24 door Jelka Bröcheler

Wij zoeken een PRO-ACTIEVE MANAGEMENTASSISTENT MET HART VOOR ONZE LEERLINGEN (FULLTIME)

Als managementassistent maak je onderdeel uit van het bestuurskantoor in Amsterdam Zuidoost en ben je van daaruit de spin in het web binnen Stichting Orion. Je ondersteunt de bestuurder proactief met de uitvoering van secretariële en administratieve taken. Door je professionele ondersteuning
zorg je dat de bestuurder, de schooldirecteuren, het Expertisecentrum en de stafmedewerkers hun werkzaamheden zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Je hebt een goed begrip van onze organisatie, onze leerlingen en hun ouders en de omgeving waar onze scholen staan. Je houdt overzicht, neemt
je verantwoordelijkheid en bent in staat om de grote lijnen uit te zetten en te bewaken.

Feestelijke opening Orion College

Geplaatst 12 sep. 2019 01:08 door Jelka BröchelerOp donderdagmiddag 12 september om 16.00 uur opent Wethouder Moorman Orion College Amstel. De school biedt voortgezet speciaal onderwijs aan jongeren die vanwege een extra ondersteuningsbehoefte op het gebied van gedrag en emoties (nog) geen regulier onderwijs kunnen volgen. Wat betreft gedragskenmerken zien we veel externaliserende, maar ook internaliserende problemen.

Orion College Amstel is afgelopen februari verhuisd naar de voormalige brood- en banketschool De Berkhoff aan de Wibautstraat. Het pand is aangepast, zodat het een veilige en moderne leeromgeving is voor de leerlingen. Dit alles met behoud van alle karakteristieke elementen van dit monumentale pand, zoals de prachtige fresco. Voor deze fresco van kunstenaar Cor Dik uit 1956 is een crowdfunding gestart, zodat deze gerestaureerd kan worden. Tijdens de opening zijn de restaurateurs daar ook bezig zodat genodigden kunnen zien hoe dat in zijn werk gaat.

Nieuw blog van Orion mama Jenny

Geplaatst 29 aug. 2019 08:11 door Jelka BröchelerDe enige weken dat Brenda bij ons op de slaapkamer mocht slapen zijn de eerste twee weken van haar leven geweest.

Verder heeft ze altijd prima gesnurkt in haar eigen slaapkamer.
Ook als ze ziek was hielden we haar op haar eigen slaapkamer omdat we bang waren dat als we er één keertje aan zouden beginnen dat ze dan de rest van haar jeugd bij ons in de slaapkamer aan de snurk zou gaan...

Directeur Mr. de Jonghschool in het nieuws

Geplaatst 27 aug. 2019 05:04 door Jelka Bröcheler

Dirk Koops - directeur van onze Mr. de Jonghschool - is volop in het nieuws deze week mbt het werven van onderwijspersoneel. Zowel op BNR als in de Volkskrant. Hij beschrijft zijn school als de Champions League van het onderwijs. Daarom kreeg hij van de bestuurder van Orion - Annette van der Poel - de daarbij passende bedrijfskleding...


Meer dan 250 diploma's bij Orion!

Geplaatst 11 jul. 2019 07:53 door Jelka Bröcheler

Gisteren, vandaag en morgen zijn de diploma uitreikingen op onze 4 VSO locaties. In totaal zijn er meer dan 250 diploma's en certificaten om uit te delen! Super trots zijn wij natuurlijk op al onze geslaagden!!!

Zo trots zelfs dat we dat in de krant gaan zetten.. en wel in Parool op zaterdag 13 juli.


Leerlingen fietsen voor het goede doel

Geplaatst 5 jun. 2019 01:14 door Jelka Bröcheler   [ 5 jun. 2019 01:18 bijgewerkt ]Op 3 juni vertrok het team met 10 leerlingen en 6 leerkrachten voor hun ronde Amsterdam - Amsterdam. Voor onze leerlingen die vaak niet buiten hun woonplaats zijn geweest en aan het begin staan van de sportprestatie van hun leven een unieke ervaring.

Om deze tocht der tochten een onvergetelijke tocht te laten zijn voor onze leerlingen zijn we op zoek naar jou!
We zoeken mensen die: Geld willen doneren! Deze bijdragen gaan we besteden aan voeding voor onderweg en de avond en de kosten voor overnachting. Uiteraard houden we deze kosten zo laag mogelijk, zodat we het grootste deel van de bijdrage kunnen doneren aan Jeugdfonds Sport!

Volg de ervaringen van onze jongeren op de website www.teamspeciaalvoor.nl

Onderstaand de links naar het logboek van Meester Cees (wordt dagelijks aangevuld).
Schoolreis Berlijn Orion College Drostenburg

Geplaatst 5 jun. 2019 01:07 door Jelka Bröcheler

Maandag 3 juni zijn de leerlingen uit praktijk 4-5, VMBO 4 en Havo 4-5 voor 4 dagen vertrokken naar Berlijn.
Deze schoolreis is georganiseerd in het kader van het Internationaliseringsproject wat we vorig jaar gestart zijn.
Hieronder een kort verslag in woord en beeld:

Dag 1 Onderweg naar Berlijn.

Om 8.15 uur vertrokken met een bijna volledige groep vanaf school naar Berlijn. De rolstoelbus werd nog even als taxi ingezet om een leerling thuis op te halen.

Met 3 stops voor versnaperingen en toilet gebruik, kwamen we om 18.15 uur aan bij het restaurant voor het diner. Onderweg hadden we al de nodige regen gehad, door een bui die ons volgde. Ook in Berlijn kwam deze bui nog even om de hoek… Toen het weer droog was zijn we rustig naar het hostel gewandeld. Een aantal docenten had hier de bagage al uitgeladen en met de kamersleutels een indeling voor het slapen gemaakt. Alle bagage naar de kamer en nog even op verkenning door het hostel. Daarna op tijd in de kamers en in bed.

Tijdens de busreis hebben de kids verschillende talenten van zichzelf laten zien. Er ontpopte zich een DJ, 2 schaakkampioenen, mooie verhalen vertellers en super relaxers. Een gezellige ervaring met elkaar!

 

Dag 2 In Berlijn.

Gisteravond lagen al onze kids om 00:00 uur heel braaf te slapen. Vanochtend zat iedereen dan ook op tijd aan het ontbijt. Niet iedereen had even veel geslapen… Door de warmte, vreemde bedden en luidruchtige mede logees. Na het ontbijt zijn we in de grote en kleine bus vertrokken naar het Joods Museum. De helft van de groep kreeg daar in de ochtend een indrukwekkende rondleiding van juf Laureline. In de kelder werd er verteld en ervaren hoe het voor de Joodse bevolking was om te vluchten of vervolgd te worden. Erg mooi om te zien hoe betrokken de leerlingen waren en hoe ze gevoelens onder woorden konden brengen!

Na deze ervaring zijn we via Checkpoint Charlie en een stukje van de oude muur naar Potsdamer Platz gewandeld. Daar kwamen we de andere helft van de groep weer tegen op de lunch plek.

Even relaxen… Ook vandaag is het warm, wat veel energie vraagt van iedereen.

Vervolgens zijn we naar het Holocaust Monument en het Monument voor de Sinti en Roma naar Reichstag gelopen. Daar werden we weer door de bus opgehaald en via het Joods Museum waar de ander helft van de groep in de middag was, zijn we weer naar het hostel gereden.

In de bus was het opvallend stil nadat iedereen de vochthuishouding met flesjes water had aangevuld. Mooi maar voldaan zijn we aangekomen in het hostel, waar iedereen even kan genieten van wat vrije tijd.

Vanavond eten we bij de pizzeria om de hoek en daarna hebben we een gezellige avond in het hostel met karaoke en spelletjes.

1-10 of 281