Actueel alle berichten


Zo veel geslaagden? Dat mag in de krant!!!

Geplaatst 21 jul. 2021 03:40 door Jelka BröchelerBij Orion hebben we dit schooljaar ondanks Corona toch 486 certificaten en diploma's uit mogen reiken... Dat mag ik de krant! En dus deden we dag ook!
Op zaterdag 10 juli stonden we paginagroot in het Parool.

Ook zo benieuwd welke certificaten en diploma's er zijn behaald? Klik dan op het plaatje!

Prachtig voorbeeld van de route van school naar werk

Geplaatst 21 jul. 2021 03:22 door Jelka Bröcheler


Leerlingen van het Orioncollege Noord onderhouden tuintjes van bewoners in Noord die minder makkelijk in hun tuin kunnen werken. Daarnaast verzorgen zij het openbaar groen, de perken en plantsoenen. Zij krijgen les in het groenvak van ervaren hoveniers en professionele begeleiders.


Ivan zit vanaf zijn elfde op het Orioncollege. 18 jaar is hij nu, en hij woont ook in Noord. Al twee jaar loopt hij stage bij Donker Groen. Hij schoffelt plantsoenen, hij snoeit heggen. Hij plant vaste planten en legt snipperpaden aan. Hij is intussen heel handig met al het gereedschap. Ivan: “Doeke Post (van Donkergroen) is mijn praktijkopleider. Hij legt dingen heel goed uit. Ik weet dat het soms heel druk is in mijn hoofd. Dan ga ik even uitblazen.” Van leraar en begeleider George Thomas leert Ivan samenwerken en organiseren. Hij leert meer over zijn eigen gedrag. Ivan: “Ik wil graag de certificaten bosmaaien en het VCA-veiligheidsdiploma halen. Ik vind het leuk als bewoners mij complimenten geven. Ik wil graag mensen blij maken met mijn werk.”


Super trots op Ivan en natuurlijk ook op het team van Orion College Noord en de samenwerking met City of Amsterdam, Ymere en Communicatie Donkergroen!


Zo trots op wat onze leerlingen allemaal kunnen en hoe ze zich ontwikkelen!


Lees hier het hele artikel


Wethouder 'bezoekt' Geld Gappie

Geplaatst 1 apr. 2021 02:58 door Jelka Bröcheler   [ 8 apr. 2021 05:54 bijgewerkt ]Apetrots zijn we natuurlijk op de pilot Geld Gappie! Een pilot die we gestart zijn met You4youth (bekend van de V(S)O programma's 'Hoe word je rijk') om te voorkomen dat onze jongeren in de schulden komen als ze 18 worden.

De pilot bestaat uit een lesprogramma financiële zelfredzaamheid EN coaching door Geld Gappies voor de leerlingen die dat nodig hebben.

De wethouder is aangeschoven bij een online sessie met de Geld Gappie. De Geld Gappie is een sociaal raadslid van MaDiZo die de leerling helpt (als coach, dus de leerling doet het zelf) om zijn geldzaken op orde te brengen. Coaching start als de leerling 17,5 jaar oud is.

Klik op deze link mbt het bezoek van de wethouder (scroll helemaal door naar beneden)

Meer weten over de pilot? Mail Jelka Brocheler!

Cultuuronderwijs podcast met de Van Koetsveldschool

Geplaatst 10 aug. 2020 07:56 door Jelka Bröcheler

In de allerleerste Mocca podcast praat Romana Vrede, actrice, winnaar van de Theo 'd Or en moeder van autistische zoon Charlie, met ICC ‘ers Lotte Bergen en Esther Warnaar van de Van Koetsveldschool over cultuureducatie tijdens de intelligente lockdown. Op welke manier werden de cultuureducatielessen aangepast? Welke nieuwe inzichten zijn er opgedaan? En hoe gaan ze cultuuronderwijs inrichten in het komende schooljaar? 

Klik hier om de podcast te beluisteren

#TROTS op al onze geslaagden!!!

Geplaatst 8 jul. 2020 08:17 door Jelka Bröcheler


Met gepaste trots... toch heel veel geslaagden dit jaar!!!

Zaterdag staat onze geslaagden-advertentie paginagroot in Parool, maar nu vast een sneak preview voor jou...

Let vooral ook even de grote aantallen MBO-geslaagden en de Praktijkdiploma's #TROTS!!!!

Vacature AVO-leraar/mentor nevenlocatie Orion College Amstel op de Urban Talent Academy

Geplaatst 13 mei 2020 09:29 door Jelka Bröcheler   [ 13 mei 2020 09:32 bijgewerkt ]
Sinds schooljaar 2018-2019 zijn het Orion College Amstel en de Urban Talent Academy een samenwerking gestart om elkaars expertise en mogelijkheden optimaal te benutten, met het streven een veilige en positieve leeromgeving neer te zetten voor een doelgroep die moeilijkheden ervaart op school.

Door een toenemend aantal aanmeldingen willen we graag uitbreiden met een extra klas, waarvoor we een enthousiaste leraar/mentor zoeken!

Wat is jouw rol?
Als AVO groepsleraar heb je het mentoraat over een klas en biedt jouw leerlingen tevens een breed vakkenpakket aan, met naast de basisvakken onder andere sociale vaardigheidstraining, loopbaan & burgerschap en wereldoriëntatie vakken. Binnen het mentoraat monitor je de brede ontwikkeling (sociaal, emotioneel en didactisch) van de leerlingen en ben je een spil in de samenwerking met het netwerk (ouders/opvoeders en hulpverlening) rondom de leerlingen. We vinden intensief en positief contact met ouders/opvoeders erg belangrijk! 

Wie zoeken we?
Je bent een gedreven, onderzoekende en ondernemende onderwijsprofessional die zich continue wil blijven ontwikkelen op het gebied van onderwijs en zorg. Je hebt een hart voor onze leerlingen, die moeilijkheden met gedrag ervaren en staat sterk in je schoenen. Daarnaast ben je onderwijsbevoegd en heb je (aantoonbare) affiniteit met speciaal voortgezet onderwijs.

Interesse?
Zet jij je volgende stap in je carrière bij Stichting Orion? Je kunt je sollicitatie en C.V. en motivatiebrief sturen naar Kelly van der Koelen (Locatiedirecteur), E-mail: k.vanderkoelen@orion.nl / Telefoon: 0682104487. Neem ook bij vragen gerust contact op!

Artikel in NRC over kwetsbare gezinnen en onderwijs

Geplaatst 20 mrt. 2020 07:26 door Jelka Bröcheler


'Verplicht thuiszitten is voor kinderen uit kwetsbare gezinnen allerminst fijn. Voor hen zijn school en de sportclub juist een veilige plek.' Aldus NRC. In het artikel worden een aantal collega's van Orion geïnterviewd en vertellen ze hoe ze leerlingen en hun gezin bijstaan tijdens deze crisis.

Evelyne Offerman zegt in het interview: „Door een warme, gezonde omgeving te creëren, zien we de stress afnemen. De vreugde en houvast die school normaal biedt, valt nu weg.” Ze verwacht bovendien dat de coronamaatregelen ook invloed hebben op de stress en veerkracht van de ouders, die toch vaak al kampen met opvoedproblemen, psychische problematiek of schulden.''

Verder in het artikel staat:
Juf Lianne Koper houdt op de Mr. de Jonghschool haar groep 8 ook nauwlettend in de gaten. „Als ik videobel met kinderen, dan vraag ik ook even of thuis alles goed gaat, of het goed gaat met mama.” Ze kent de kinderen goed en merkt snel wanneer het zich anders gedraagt dan anders. Ze kan daarna hulp inschakelen.


Speciaal onderwijs leerkrachten verdienen een lintje!

Geplaatst 20 mrt. 2020 02:48 door Jelka Bröcheler   [ 20 mrt. 2020 02:52 bijgewerkt ]In de vroege uurtjes was Heleen Stoelinga - directeur Van Detschool - op de radio. Dit naar aanleiding van de discussie of scholen in de zomervakantie door zouden moeten gaan. Haar reactie is helder: NEE! Speciaal onderwijs is nu ook gewoon open - leerkrachten geven online les vanuit huis EN de scholen zijn open voor leerlingen waarvan de ouders in vitale functies werken en voor de leerlingen waarbij thuis geen veilige plek is. Onze leerkrachten verdienen een lintje!Orion scholen 3 weken dicht

Geplaatst 15 mrt. 2020 09:52 door Jelka Bröcheler   [ 16 mrt. 2020 04:46 bijgewerkt ]

Vandaag heeft het kabinet in een spoedberaad besloten dat de scholen voor tenminste drie weken - in ieder geval tot 6 april - gesloten zullen zijn. Dat betekent voor Orion dat alle scholen voor speciaal onderwijs en ook de scholen voor voortgezet speciaal onderwijs gesloten zullen zijn. 

Onze scholen voor speciaal onderwijs SO zijn: Drostenburg, Gerhardschool, Van Detschool, Mr. De Jonghschool en Van Koetsveldschool. Onze scholen voor voortgezet speciaal onderwijs zijn: Orion College Amstel, Orion College Drostenburg, Orion College Noord en Orion College Zuidoost. 

De komende weken zullen de scholen gebruiken om scenario’s uit te werken voor het geval een langere sluiting noodzakelijk blijkt te zijn. Wij rekenen op uw begrip in deze uitzonderlijke situatie en realiseren ons dat we afhankelijk zijn van de ontwikkelingen rondom het virus. Natuurlijk vraagt dit improvisatie van ons allemaal en zal er de komende dagen een aantal zaken anders gaan dan gepland. Ook hiervoor vragen wij uw begrip. 

Voor specifieke vragen kunt u altijd terecht bij de directeur van de school van uw kinderen.
Meer informatie staat in bijgevoegde brief.

Persbericht: Amsterdamse basisscholen komende 2 weken gesloten vanwege Coronavirus

Geplaatst 15 mrt. 2020 08:23 door Jelka Bröcheler   [ 16 mrt. 2020 04:48 bijgewerkt ]


Vandaag zijn de Amsterdamse schoolbesturen voor Primair Onderwijs bijeen geweest en hebben besloten om de scholen de komende twee weken te sluiten. Dat geldt
voor bijna alle basisscholen in Amsterdam.1-10 of 294