Actueel alle berichten


#ookhetspeciaalonderwijs

Geplaatst 5 nov. 2019 22:30 door Jelka BröchelerVandaag staken wij! En dat niet alleen: we vragen extra aandacht voor het speciaal onderwijs. 

Overlijden oud-directeur Van Detschool - Janna van der Schuyt

Geplaatst 2 okt. 2019 08:50 door Jelka BröchelerVanmorgen in alle vroegte bereikte ons het verdrietige bericht dat Janna van der Schuyt, voormalig directeur van de Van Detschool, is overleden.


Janna is vanaf augustus 2002 als directeur werkzaam geweest bij Stichting Orion en heeft zich vele jaren als toegewijd directeur ingezet voor de leerlingen, ouders en medewerkers van de Van Detschool. Daarnaast heeft zij ook op andere scholen van de stichting diverse interim werkzaamheden gedaan.

Janna heeft jarenlang bijgedragen aan het directieteam van Orion, aan het overleg van de landelijke Pedologisch Instituutscholen, het Consortium PI-7 en nog vele andere werkgroepen en ontwikkelgroepen ter bevordering van het speciale kind en het speciaal onderwijs.


Janna is slechts 66 jaar geworden en is meer dan 40 jaar werkzaam geweest in het onderwijs. Wij herinneren ons haar als een warme vrouw en toegewijde collega.
Vacature management assistente

Geplaatst 16 sep. 2019 03:24 door Jelka Bröcheler

Wij zoeken een PRO-ACTIEVE MANAGEMENTASSISTENT MET HART VOOR ONZE LEERLINGEN (FULLTIME)

Als managementassistent maak je onderdeel uit van het bestuurskantoor in Amsterdam Zuidoost en ben je van daaruit de spin in het web binnen Stichting Orion. Je ondersteunt de bestuurder proactief met de uitvoering van secretariële en administratieve taken. Door je professionele ondersteuning
zorg je dat de bestuurder, de schooldirecteuren, het Expertisecentrum en de stafmedewerkers hun werkzaamheden zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Je hebt een goed begrip van onze organisatie, onze leerlingen en hun ouders en de omgeving waar onze scholen staan. Je houdt overzicht, neemt
je verantwoordelijkheid en bent in staat om de grote lijnen uit te zetten en te bewaken.

Feestelijke opening Orion College

Geplaatst 12 sep. 2019 01:08 door Jelka BröchelerOp donderdagmiddag 12 september om 16.00 uur opent Wethouder Moorman Orion College Amstel. De school biedt voortgezet speciaal onderwijs aan jongeren die vanwege een extra ondersteuningsbehoefte op het gebied van gedrag en emoties (nog) geen regulier onderwijs kunnen volgen. Wat betreft gedragskenmerken zien we veel externaliserende, maar ook internaliserende problemen.

Orion College Amstel is afgelopen februari verhuisd naar de voormalige brood- en banketschool De Berkhoff aan de Wibautstraat. Het pand is aangepast, zodat het een veilige en moderne leeromgeving is voor de leerlingen. Dit alles met behoud van alle karakteristieke elementen van dit monumentale pand, zoals de prachtige fresco. Voor deze fresco van kunstenaar Cor Dik uit 1956 is een crowdfunding gestart, zodat deze gerestaureerd kan worden. Tijdens de opening zijn de restaurateurs daar ook bezig zodat genodigden kunnen zien hoe dat in zijn werk gaat.

Nieuw blog van Orion mama Jenny

Geplaatst 29 aug. 2019 08:11 door Jelka BröchelerDe enige weken dat Brenda bij ons op de slaapkamer mocht slapen zijn de eerste twee weken van haar leven geweest.

Verder heeft ze altijd prima gesnurkt in haar eigen slaapkamer.
Ook als ze ziek was hielden we haar op haar eigen slaapkamer omdat we bang waren dat als we er één keertje aan zouden beginnen dat ze dan de rest van haar jeugd bij ons in de slaapkamer aan de snurk zou gaan...

Directeur Mr. de Jonghschool in het nieuws

Geplaatst 27 aug. 2019 05:04 door Jelka Bröcheler

Dirk Koops - directeur van onze Mr. de Jonghschool - is volop in het nieuws deze week mbt het werven van onderwijspersoneel. Zowel op BNR als in de Volkskrant. Hij beschrijft zijn school als de Champions League van het onderwijs. Daarom kreeg hij van de bestuurder van Orion - Annette van der Poel - de daarbij passende bedrijfskleding...


Meer dan 250 diploma's bij Orion!

Geplaatst 11 jul. 2019 07:53 door Jelka Bröcheler

Gisteren, vandaag en morgen zijn de diploma uitreikingen op onze 4 VSO locaties. In totaal zijn er meer dan 250 diploma's en certificaten om uit te delen! Super trots zijn wij natuurlijk op al onze geslaagden!!!

Zo trots zelfs dat we dat in de krant gaan zetten.. en wel in Parool op zaterdag 13 juli.


Leerlingen fietsen voor het goede doel

Geplaatst 5 jun. 2019 01:14 door Jelka Bröcheler   [ 5 jun. 2019 01:18 bijgewerkt ]Op 3 juni vertrok het team met 10 leerlingen en 6 leerkrachten voor hun ronde Amsterdam - Amsterdam. Voor onze leerlingen die vaak niet buiten hun woonplaats zijn geweest en aan het begin staan van de sportprestatie van hun leven een unieke ervaring.

Om deze tocht der tochten een onvergetelijke tocht te laten zijn voor onze leerlingen zijn we op zoek naar jou!
We zoeken mensen die: Geld willen doneren! Deze bijdragen gaan we besteden aan voeding voor onderweg en de avond en de kosten voor overnachting. Uiteraard houden we deze kosten zo laag mogelijk, zodat we het grootste deel van de bijdrage kunnen doneren aan Jeugdfonds Sport!

Volg de ervaringen van onze jongeren op de website www.teamspeciaalvoor.nl

Onderstaand de links naar het logboek van Meester Cees (wordt dagelijks aangevuld).
Schoolreis Berlijn Orion College Drostenburg

Geplaatst 5 jun. 2019 01:07 door Jelka Bröcheler

Maandag 3 juni zijn de leerlingen uit praktijk 4-5, VMBO 4 en Havo 4-5 voor 4 dagen vertrokken naar Berlijn.
Deze schoolreis is georganiseerd in het kader van het Internationaliseringsproject wat we vorig jaar gestart zijn.
Hieronder een kort verslag in woord en beeld:

Dag 1 Onderweg naar Berlijn.

Om 8.15 uur vertrokken met een bijna volledige groep vanaf school naar Berlijn. De rolstoelbus werd nog even als taxi ingezet om een leerling thuis op te halen.

Met 3 stops voor versnaperingen en toilet gebruik, kwamen we om 18.15 uur aan bij het restaurant voor het diner. Onderweg hadden we al de nodige regen gehad, door een bui die ons volgde. Ook in Berlijn kwam deze bui nog even om de hoek… Toen het weer droog was zijn we rustig naar het hostel gewandeld. Een aantal docenten had hier de bagage al uitgeladen en met de kamersleutels een indeling voor het slapen gemaakt. Alle bagage naar de kamer en nog even op verkenning door het hostel. Daarna op tijd in de kamers en in bed.

Tijdens de busreis hebben de kids verschillende talenten van zichzelf laten zien. Er ontpopte zich een DJ, 2 schaakkampioenen, mooie verhalen vertellers en super relaxers. Een gezellige ervaring met elkaar!

 

Dag 2 In Berlijn.

Gisteravond lagen al onze kids om 00:00 uur heel braaf te slapen. Vanochtend zat iedereen dan ook op tijd aan het ontbijt. Niet iedereen had even veel geslapen… Door de warmte, vreemde bedden en luidruchtige mede logees. Na het ontbijt zijn we in de grote en kleine bus vertrokken naar het Joods Museum. De helft van de groep kreeg daar in de ochtend een indrukwekkende rondleiding van juf Laureline. In de kelder werd er verteld en ervaren hoe het voor de Joodse bevolking was om te vluchten of vervolgd te worden. Erg mooi om te zien hoe betrokken de leerlingen waren en hoe ze gevoelens onder woorden konden brengen!

Na deze ervaring zijn we via Checkpoint Charlie en een stukje van de oude muur naar Potsdamer Platz gewandeld. Daar kwamen we de andere helft van de groep weer tegen op de lunch plek.

Even relaxen… Ook vandaag is het warm, wat veel energie vraagt van iedereen.

Vervolgens zijn we naar het Holocaust Monument en het Monument voor de Sinti en Roma naar Reichstag gelopen. Daar werden we weer door de bus opgehaald en via het Joods Museum waar de ander helft van de groep in de middag was, zijn we weer naar het hostel gereden.

In de bus was het opvallend stil nadat iedereen de vochthuishouding met flesjes water had aangevuld. Mooi maar voldaan zijn we aangekomen in het hostel, waar iedereen even kan genieten van wat vrije tijd.

Vanavond eten we bij de pizzeria om de hoek en daarna hebben we een gezellige avond in het hostel met karaoke en spelletjes.

Leerlingen starten met sponsorfietstocht

Geplaatst 3 jun. 2019 03:24 door Jelka Bröcheler


Wij als medewerkers van de school weten dat onze leerlingen ook gewoon kind onder kinderen wil zijn en zeker niet speciaal, maar soms wel speciale hulp nodig heeft. Het eerste jaar hebben we met eenzelfde fietstocht ruim € 3600 opgehaald voor stichting KiKa, kinderen kankervrij maken en houden. En het tweede jaar fietsten we voor Spieren voor Spieren. Dit jaar gaan we fietsen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur van de gemeente Amsterdam.

 

Om aan te tonen dat onze leerlingen wel degelijk meetellen, willen we door deze sponsorfietstocht bewijzen dat onze leerlingen ook voor betekenis van anderen kunnen zijn. Deze tocht is daarvan alvast het bewijs en het geld dat wordt opgehaald zullen wij overdragen aan de stichting: Jeugdfonds sport en cultuur.

 

Het Jeugdfonds sport & cultuur vindt dat kinderen onbezorgd moeten kunnen rennen, spelen en sporten. Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. Toch groeien ruim 378.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. Die kinderen krijgen niet de kansen die voor leeftijdsgenootjes vanzelfsprekend zijn. Iets doen aan sport of cultuur helpt kinderen zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal te ontwikkelen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur geeft alle kinderen de kans mee te doen. 

 

Hiervoor is geld nodig, veel geld. U kunt uw bijdrage overmaken op nummer: 

NL76 INGB 0657342238, t.n.v. Orion, t.a.v. Speciaal voor…

 

U steunt hiermee niet alleen een goed doel, maar laat hiermee ook het zelfbewustzijn van onze leerlingen groeien.

 

Daarnaast heeft Team Speciaal voor … ook een eigen website www.teamspeciaalvoor.nl en daarop zijn de verrichtingen van de leerlingen vanaf 3 juni iedere dag vrijwel heet van de naald te volgen. 

Daarom doen wij mee met de fietssponsortocht en willen wij u vragen om ons te sponsoren.

Wij fietsen in de week van 3 t/m 6 juni vanaf Amsterdam Zuidoost via Soest, Apeldoorn en Bunnik terug naar Amsterdam Zuidoost, waar bij Orion College Zuidoost de eindstreep ligt. In die vier dagen streven wij er naar ongeveer 300 kilometer te fietsen voor sponsoring van het Jeugdfonds Sport & Cultuur en aandacht te vragen voor de mogelijkheden van onze leerlingen.

Nieuw dit jaar is dat er ook leerlingen uit de hoogste groep van de Van Koetsveldschool voor so-zml meerijden.

 

1-10 of 280